péntek, március 28, 2008

Dalban mondom el...

... amirôl amúgy nehéz lenne írni és nem is igazán akarok, de nem hagyhatom, hogy itt ne legyen nyoma.

John Lennon - Jealous Guy


Robyn - With Every Heartbeat


Unkle - Lonely soul

kedd, március 18, 2008

IRREVERSIBLE

A netmentes hétvégén megnéztünk Mózessel egy filmet, amire én speciel már régóta kíváncsi voltam: IRREVERSIBLE (2002). Rendezte és írta Gaspar Noé, a fôszerepekben Monica Bellucci (egy istennô), Vincent Cassel (Bíbor folyók 1-2.) és Albert Dupontel, aki idehaza nem tartozik az ismert színészek közé.

A cselekményt fordított idôrendben lájuk, tehát a stáblistával kezdünk, aztán a zárójelenettel és így együnk visszafelé a történetben. Aki látta már a Mementót, annak ez nem okoz nagy meglepetést. A cselekmény vezetése csak egy dolog, szépen porciózva kapjuk az információkat, hogy mi miért történik és szinte minden jelenetben kapunk az arcunkba rendesen, kivéve a film vége felé, amikor már csak olyan jeleneteket látunk, amelyek csökkentik az elején felgyülemlett feszültséget. Mindenesetre ezek az információk is olyanok, amitôl csak még jobban ökölbe szorul a kezem, ha a korábban látottakra gondolok... Az operatôri munkát egyszerûen bravúrosnak tartom, minden jelenetet egy kamerával(?), egy snittben vettek fel (ha jól emlékszem), azt hiszem ez az operatôrnek, rendezônek és szereplôknek is eléggé megterhelô feladat lehetett.

A következô bekezdést ne olvassa el senki, aki még nem látta a filmet és esetleg megnézné, mert részleteket közlök a filmbôl!

Van a filmben két olyan jelenet, amitôl frászt kaptam, rosszul lettem, alig vártam, hogy vége legyen, de mégsem vettem le róla a szemem, mert egyrészt ilyet nem lát minden nap az ember és nem árt ha tudja, hogy miképp néznek ki ezek a dolgok a valóságban! Az egyik jelenetben az egyik fôszereplô szétveri valakinek a fejét egy poroltó készülékkel, de olyan szinten, hogy a fejbôl nem marad szinte semmi és alsó kameraállásból végignézheted, amint az elsô pár ütéstôl eltorzul a fej, elcsúszik az állkapocs, kirepül néhány fog, aztán a többi ütéstôl már beszakad a koponya, kisebb-nagyobb darabok esnek le és repülnek szerte-széjjel a szobában, közben néha megjelenik a kép sarkán a szétvert fejû görcsbe rándult karja akiben még akkor is van valami jottányi élet, amikor már elképzelhetetlennek tartod, hogy valaki ezt túlélje. Nem is éli túl.
A másik jelenetben azt látjuk, ahogyan megerôszakolnak egy nôt. Nem mértem le pontosan, de kb. 8-10 percig dugják seggbe Monica Bellucci-t, rettentô erôszakosan. Egy idô után már magamból kikelve ordítoztam a monitorral, hogy legyen már vége! Nem voltam hajlandó áttekerni ezt a részt, moziban sem tudtam volna és feltételezem a rendezônek konkrét szándékai voltak azzal, hogy ezt így bemutatta. Igen, így néz ki egy erôszaktétel! Lássátok! Tudjátok meg, hogy mirôl szól ez! Veled is megtörténhet! A barátnôddel! Anyukáddal! Testvéreddel! Iszonyatos volt... Soha többé nem akarom látni azt a jelenetet, de jól tettem, hogy végignéztem legalább egyszer. Figyelmeztet arra, hogy jobban kell figyelnem a számomra fontos nôkre. Sokkal jobban!


Szóval ez a film eléggé odabaszott! Kôkeményen! A színészek közül Vincent Cassel játéka néhol idegesítô volt, de valójában teljesen igazolja a viselkedését a történtek és az egyik jelenetben beszedett drogok. Szerintem ez 10/10. Valós történet az életrôl, vágatlanul, cenzúra nélkül. Gyenge idegzetûeknek nem ajánlom, de tanulságos.

hétfő, március 17, 2008

Internetmentes hétvége

Rettentô dolog történt velünk a hétvégén, amivel szombat hajnalban kollegám búcsúbulijából hazatérve kellett szembesülnöm hajnali kettôkor: a T-Köcsög kikapcsolta a netünket mindenféle figyelmeztetés nélkül!
Kiderült, hogy véletlenül elfelejtettünk befizetni egy számlát és ôk se szó se beszéd lekapcsoltak minket a hálóról! Amikor két albérlettel ezelôtt UPC elôfizetésem volt, azért szerettem ôket, mert amellett, hogy gyors volt a net, normális és elérhetô volt az ügyfélszolgálat és HÁROMSZOR szólítottak fel, az elmaradott befizetés és esetleges internetszolgáltatás szüneteltetésének lehetôsége végett! Háromszor, érted? Az három hónapot jelent, mert a felszólítás mindig a havi számlával érkezett. Ennyi idô alatt bárki összekaparhatja magát, hogy befizesse az elmaradást! A rohadt Magenták meg másfél hónap késés után szó nélkül lebasznak a hálóról!

A kezdeti ôrjöngés és rövid pánik után vettünk egy nagy levegôt és belevetettük magunkat a netmentes hétvégébe, ami végül nagyon produktívan és hasznosan telt el. Befejeztem kettô darab félbehagyott panorámát, valamint nézhetô állapotba hoztam egy régen elveszett, majd újra meglelt, szörnyen roncsolódott tekercs filmet, ami 2006 tavaszán készült amikor az évszázad áradása volt a Dunán itt a Nagy Faluban. Feltöltöttem ôket a Deviantart-ra, de lehet majd itt a blogon is postolom ôket. Továbbá kitekertünk a Margit-szigetre ahol összefutottunk pár baráttal, kolbászoztunk, élveztük a napsütést, majd hazatekertünk. Este megnéztünk egy filmet, amirôl mindenképp akarok írni a késôbbiekben, a címe: IRREVERSIBLE. A hétvége maradéka azzal telt, hogy rendet raktam a számítógépemen - a munkaállomásomon - aminek az lett az eredménye, hogy végre rendszereztem a gépen található összes adatot és megszabadultam fölösleges 16 giga adattól (homloktörlés).

Utólag örülök, hogy így alakult, de azért a T-Köcsögnek a kurvaannyát!

hétfő, március 10, 2008

Élet a webkettôn: Last.fm

Szeretem a zenét. Ha a Netvibes a legfontosabb webkettes oldalam, akkor a Last.fm a kedvencem, ami egy zenehallgatási szokásokon alapuló közösségi hálózat. Hogy ez mit takar egész pontosan, rögvest megtudjátok, mert most jól megmondom!

Az utóbbi 10 évben meglehetôsen elterjedt az mp3, azt hiszem ezt a formátumot senkinek nem kell bemutatni. Mindenki elkezdte illegálisan letölteni és cserélni a zenéket, a kiadók legnagyobb bosszúságára. Talán nincs mindenki tisztában azzal a ténnyel, hogy a mp3 fájlokban úgynevezett ID3 Tag-ekben lehet tárolni információt: elôadót, szám címet, album nevét, megjelenés évét, stílust és még pár dolgot. A Last.fm ezeket az adatokat használja fel, amikor te zenét hallgatsz. Ez úgy történik, hogy az oldalon való regisztráció után le kell töltened az Audioscrobbler plugint, amelyet telepítened kell a gépedre. Telepítéskor kiválaszthatod, hogy mely zenelejátszó programokból szedje az adatokat: Windows Media Player, Winamp, iTunes, Songbird stb. Többet is kijelölhetsz természetesen. Telepítés után pedig nincs más dolgod, mint hallgatni a zenéidet a számítógépen. A progi elküldi a zenék adatait, a profilodban pedig megjelennek ezek az adatok. Ide kattintva megtekintheted a profilomat, csak hogy képbe kerülj. Aki lusta klikkelni, annak itt egy screenshot.


Miért is jó ez tulajdonképpen? Elôször is, a meghallgatott zenék alapján rengeteg statisztikát nézhetsz meg a zenehallgatási szokásaidról: legutóbb hallgatott számok listája, a legutóbbi hét legtöbbet hallgatott elôadói, az általában legtöbbet hallgatott elôadók, az általában legtöbbet hallgatott számok stb. Megnézheted heti vagy akár havi bontásban, hogy adott idôszakban mely zenéket hallgattad, kik voltak a "top artist"-ok, "top album"-ok, "top tracks". A meghallgatott zenéid alapján készíthetsz saját rádiót, saját playlist-et, ajánlhatsz zenét másoknak, bejelölheted a kedvenceidet és megcímkézheted ôket, elôadó, album illetve számcím szerint. Az elôbb felsorolt listákat beágyazhatod a blogodba vagy honlapodba is! Talán feltűnt már, de itt a blog jobb oldalán is van egy lejátszó widget, ami egy általam összeállított playlistet indít el, ha a rányomsz arra a nagy PLAY gombra a tetején.


Közösség. Ha belegondolsz, a zene és a zenei ízlés nagyon masszív összetartó erô. Megkeresheted a haverjaidat, akik szintén beregisztráltak, összehasonlíthatod, hogy mennyire egyezik az ízlésetek. Természetesen azokkal is megteheted, akik nem tartoznak a kapcsolati hálódba. Bárkinek küldhetsz üzenetet a profiloldalára, kommentálhatsz ´journal´-okat, zenét, videót, bármit. A saját barátaid mellett olyan emberek avatarjait is láthatod az oldaladon, akiknek hasonló a zenei ízlésük, mint neked: ôk a szomszédaid. Ehhez kapcsolódik az a fícsör, hogy a Last.fm-en kersztül kapsz olyan zeneajánlókat, amik érdekelhetnek téged is! A számokba belehallgathatsz, de vannak teljes hosszúságú, ingyenesen letölthetô zenék is. Továbbá rengeteg egyéb kisseb közösséghez csatlakozhatsz, ország, város, kedvenc zenei stílus, előadó stb. alapján: ezek a 'Group'-ok.


Ha már zene, természetesen nem maradhat ki a koncert és buliajánló sem! Bárki, bármit beküldhet, tehát az információáramlás meglehetôsen gyors és nehéz lemaradni bármirôl, ami érdekelhet, továbbá azt is közzé teheted egy klikkeléssel, hogy elmész-e, nem mész el, vagy még nem tudod. A bulira reagálhatsz, elmondhatod a véleményed róla, tehetsz fel videót, linkelhetsz képeket.

Említettem a cikk elején, hogy le kell töltened az Audioscrobbler nevû plugint, ami egyben feltelepít egy klienst is a gépedre, ami automatikusan elindul, amikor elindítod az általad preferált médialejátszó szoftvert. Itt nagyjából nyomon követheted szinte mindazt, amit a honlapon is. Zenehallgatás közben információt kapsz az épp aktuálisan hallgatott albumról és elôadóról. Megoszthatod, ajánlhatod, címkézheted, szeretheted, letilthatod az épp hallgatott számot de ha változatosságra vágysz, hallgathatod a barátaid vagy szomszédaid rádióállomását is.


A honlapon természetesen vannak reklámok, de ha elôfizetsz pár euróért, ezek eltûnnek és emellett még számos más fícsört használhatsz ki, amit sima mezei felhasználóként nem tehetsz meg. Magyar verzió még nincs, de rajta vagyok az ügyön:)

A Last.fm-et három úriember - Felix Miller, Martin Stiksel és Richard Jones - alapította, a fôhadiszállásuk Londonban van és egy olyan zenemegszállott csapat veszi ôket körül, akiket a világ minden tájáról toboroztak össze. Köztük van egy magyar jóbarátom Atis, aki tavaly novemberben került a céghez és webfejlesztôként tologatja a biteket. Szar helyen dolgozik mi?

Ajánlom a Last.fm-et mindenkinek, aki szereti a zenét! Let´s rock!

Magyar Posta: BOCSÁNAT

Az elôzô post-ban jól lefikáztam a Magyar Postát és elküldtem ôket a "jóbüdöskurvannyukba". Ebben a bejegyzésben ezt szeretném visszavonni, ugyanis ma reggel felhívott édesanyám, hogy kaptam egy újabb csomagot, benne az elôzô JPGmagazin számával és a miniállvánnyal épen és egészségesen, dobozban:)

Najó... Nem tudom hogy lehettem olyan hülye, hogy azt gondoljam egy nejlonzacsiba csomagolva küldik el nekem az állványt a magazinnal együtt. Sajnos a csomagolás eléggé ratyi állapotban volt és a látvány alapján olyan valószínûnek látszott, hogy az történt, amit gondoltam... Egy dolgot viszont nem értek: hogy lehet az, hogy az elôzô szám 3 hónappal a megrendelés után érkezik meg hozzám úgy, hogy még a legfrisseb kiadás is korábban érkezett meg? Rejtély...

Szóval megkövetem a Magyar Postát a korábbi kijelentéseim miatt, de ahhoz továbbra is tartom magam, hogy sok az enyves kezû alkalmazott, mivel sok ismerôs és barát találkozott már ezzel a jelenséggel!

Peace!

szombat, március 08, 2008

Magyar Posta: SZÉGYEN

Ennek a bejegyzésnek eredetileg a "A Magyar Posta menjen a jó büdös kurva anyjába" címet szerettem volna adni, de rájöttem, hogy ennyire azért nem kéne lealacsonyodni már a címadásnál, ezért az anyázást inkább a post vége felé tartogatom.

Azt szerintem mindenki tudja, hogy a Magyar Posta kézbesítői kissé enyves kezűek, legalábbis én már rengeteg sztorit hallottam eltűnt magazinokról, felbontott csomagokról, levelekről stb. Nem szolgál örömömre, hogy én is a Posta áldozata lettem.

Tavaly januárban regisztráltam egy JPG Magazin nevű honlapon, aminek az a lényege, hogy a felhasználók beküldhetik az aktuálisan megadott 3 témára 1-1 képüket, amelyek a felhasználók szavazatai alapján bekerülhetnek a magazin következő megjelenő számába és még kap mellé 100 dollárt, plusz vannak szponzorált témák is, extra nyereményekkel. Azon nyertesek, akik még nem előfizetői a magazinnak, nyernek még 1 éves előfizetést is!

A mezőny nagyon erős, sok a tehetséges amatőr fotós, de akadnak profik is. Eddig nem sikerült bekerülnöm egy képemmel sem, ami igazából nem zavar, viszont idén januárban volt egy kedvezményes előfizetési lehetőség: egy évi előfizetésért 5 dollárral kevesebbet kellett fizetnem és még ígértek mellé egy brandingelt JPGmag mini állványt is! (Valójában az a cuki kis állvány vett rá az előfizetésre.) Aszontam kurvajó, simán megéri, még ajándék is van mellé, csapjunk a lecsóba! Kifizettem az összeget Paypal-on keresztül és elkezdtem várni.

A magazint egy san francisco-i kiadó forgalmazza és küldi szét a világba. A legutóbbi szám valamikor múlt héten jelent meg, de én nem voltam itthon amikor kézbesítették, a hugom találta meg a postaládánkban. Ma jöttem haza a Nagy Faluból, anyu meg mutatja, hogy mit kaptam: a legfrissebb JPG Magazint, aminek a csomagolása alul ki volt szakítva! Állvány sehol. Felhívom hugom, hogy így találta-e, azt mondja igen...


Nos, részemről a jóbüdöskurvannyát a Magyar Postának, aki nem tudja megakadályozni a lopásokat, meg jóbüdöskurvannyát a lopós magyaroknak, akik sikeresen elbasszák sok ember kedvét az ilyen mocsok dolgokkal! Sajnos nincs okom feltételezni azt, hogy a csomagot már esetleg az USA-ban, vagy Svájcban szakították volna fel (ott jött keresztül a cucc), ilyen kicsinyes dolgokat csak a magyarok képesek elkövetni, nem beszélve arról, hogy a Posta hírneve gyakorlatilag predesztinálta ezt az eseményt, csak én voltam olyan rohadtul optimista, hogy velem ez nem történhet meg. Megtörtént. Előbb-utóbb veled is meg fog! Mert ez egy ilyen ország...

P.s.: Szerinted érdemes panaszt tenni a Postánál vagy valamilyen más szervezetnél? Szerinted leszarják?

szerda, március 05, 2008

Élet a webkettôn: Netvibes

A mai webkettes bejegyzésnek különleges apropója van, hiszen ma tették publikussá a Netvibes legújabb verzióját: a Ginger-t! Ezen túl a számomra legfontosabb webkettes honlapról van szó. Csapjunk a lecsóba!

Elôször egy kis fejtágítás, hogy könnyebben megértsétek az ezután következő dolgokat:
Ajax: interaktív webalkalmazások létrehozására szolgáló webfejlesztési technika. A weblap kis mennyiségű adatot cserél a szerverrel a háttérben, így a lapot nem kell újratölteni minden egyes alkalommal, amikor a felhasználó módosít valamit. Ez növeli a honlap interaktivitását, sebességét és használhatóságát.
RSS: webes együttműködésre szolgáló XML állományformátumok családja, melyet gyakran frissülő oldalak (többek között blogok, portálok) használnak, az oldalon megjelenő új tartalom (cikkek, bejegyzések) rövid összefoglalójának terjesztésére.
XML: Az elsődleges célja strukturált szöveg és információ megosztása az Interneten keresztül.
Widget: Olyan programozásbeli eszköz, amely vagy látható (mint pl. egy ablak, nyomógomb, jelölőnégyzet), vagy közvetett módon az alkalmazás kinézetét szabályozza (pl. igazítás, tagolás).

A Netvibes-t 2005-ben hozta létre két francia úriember, név szerint Tariq Krim és Florent Frémont. Nagyjából a kezdetek óta használom, miután Dain megmutatta, hogy mit tud és mire való. Pár napi használat után beleszerettem és hála a fejlesztôknek ez a szerelem még ma is tart, hiszen a folyamatos fejlesztéseknek hála mindig van új a Nap alatt:)

A Netvibes egy többnyelvû Ajax-alapú kezdôoldal (startpage). Van belôle magyar verzió is, tehát a gyengébb angol tudással rendelkezôknek sem kell visszakozniuk. Az oldal fô célja, hogy a felhasználó egyetlen honlapon belül tudja kezelni/ellenôrizni a mail-jeit, webes határidônaplóit, tennivaló listáit, és az ôt érdeklô legkülönfélébb RSS feed-eket. Laikusoknak ez most lehet egy picit sok volt és nem igazán tudjátok felfogni, hogy akkor most "mi van?", de azért vagyunk itt és olvassátok ezt a bejegyzést, hogy eloszlassuk a ködöt.

Képzeld el azt, hogy van mondjuk 5 féle e-mail címed, esetleg egy online határidônaplód (vagy akár több is), van egy rakás haverod a neten, akik használnak más webkettes applikációkat (pl. del.icio.us, digg, stb.) és tegyük fel, hogy emellett olvasol mondjuk 20-féle blogot - van amit ritkábban, másokat gyakrabban - valamint feliratkoztál néhány podcast-ra, esetleg vannak speciális érdekeltségeid (pl. eBay), amiket folyamatosan nyomon követnél. (A felsorolás csak példaértékû, ennél lehet több ill. kevesebb vagy egyéb téged érdeklô dolog a neten.) Ugye egyetértesz abban, hogy mindezeket a dolgokat eléggé macera lenne nap mint nap egyenként bepötyögni a böngészôdbe, ráadásul nem is biztos, hogy mind eszedbe jut! Így azokat elfelejted elolvasni, lemaradsz valami fontosról, aztán már csak az anyázás marad...

A Netvibes-on mindezeket összegyûjtheted egy helyre, saját logikád szerint kategorizálhatod - ahogy neked kényelmes! Nem kell 20-30 féle URL-t megjegyezned vgy elmentegetni a Kedvencek közé, mert minden el van mentve a saját profilodon belül és mivel online, bármely géprôl elérheted, amin van internetkapcsolat! Ebben rejlik a dolog szépsége! Ha akarod összeállíthatsz magadnak saját hírportált, blogportált stb!

A kezelôfelület a helyspórolós és átlátható tab-os (tab = fül) rendszert követi. Célszerû az egy kategóriába tartozó dolgokat azonos fülre tenni. Az elmentett tartalmaid mozgatható modulokon jelennek meg. Ezek a modulok tetszés szerint testre szabhatóak: szín, méret, megjelenítendô feed-ek száma, ikon, név stb. Ugyanez érvényes a fülekre is! Ezen túl beállíthatod az egy fülben megjelenítendô oszlopok számát és manuálisan állíthatod a szélességüket!

Az ominózus kérdés: hogyan adok hozzá tartalmat a saját profilomhoz?
A Netvibes-ban rengeteg választható alapmodul van (pl. mail, hírpotálok feedjei, idôjárás stb.), de ha pl egy olyan feed-et szeretnénk felvenni az többi közé, ami nincs az alapból választhatók között, akkor sem kell kétségbe esni. Észrevetted már, hogy sok honlapnál a böngészôsáv jobb oldalán van egy ilyen kis ikon:?
Ez azt jelzi, hogy az oldalon található RSS feed (vagy Atom, vagy RSD). Másold ki az URL-t, menj a Netvibes-ba és a Tartalom hozzáadásánál válaszd ki a "Feed hozzáadása" menüpontot! A mellette megjelenô szövegmezôbe kell bemásolnod az URL-t, rákattintasz a mellette lévô gombra és a Netvibes automatikusan megkeresi neked az elérhetô feed-ek URL-jeit (egy honlapon több is lehet), amelyek közül kiválaszthatod, hogy melyik jelenjen meg a honlapodon. Ekkor feldob neked egy panelt, amely megjelenik az oldalon, ha a tetején található "Hozzáadás a lapomhoz" szövegre kattintasz! Pofonegyszerû!
Itt letölthetsz egy Firefox kiterjesztést, amivel egy kattintással hozzáadhatsz RSS feed-et az oldaladhoz.

Az egyik legjobb fejlesztés, hogy nyomon követheted a saját ill. ismerôseid aktivitását! az oldal rögzít minden változtatást, tehát vész esetén könnyen visszaállítható egy korábbi állapot, vagy visszaszerezhetsz régen kitörölt feed-eket.

Mint azt a bejegyzés legelején említettem, ez a Netvibes 3. verziója, a Ginger. Ezt megelôzôen volt egy Coriander ill. egy Cinnamon névre hallgató verzió. Három év után a Netvibes eljutott arra a szintre, hogy a felhasználók megoszthatják egymással saját widget-jeiket és feed-jeiket. Ezt úgy érték el, hogy minden felhasználó létrehozhat egy ún. UNIVERZUMOT! Tehát minden felhasználónak megmarad a saját Netvibes oldala, amit csak ô lát és kezelhet, de ugyanakkor létrehozhat egy Univerzumot, amiben megoszthatja másokkal azt amit szeretne, tehát a személyes Univerzum mindenki számára láthatóvá válik! Ide kattintva megnézheted az én Univerzumomat! Továbbá más webkettes oldalakhoz hasonlóan végre itt is megkeresheted a Netvibes-ot használó ismerôseidet és megoszthattok egymással tartalmakat!

Röviden és tömören számomra a Netvibes a legfontosabb webkettes oldal. Nagyon leegyszerûsítette a webes életem amellett, hogy kicsit túl is bonyolította, mivel rengeteg információforrást halmoztam fel az elmúlt 3 évben. Rájöttem eközben, hogy nem kell mindent görcsösen elolvasni, hanem az is elég, ha megvan minden infoforrás, amit fontosnak tartok, hiszen nem veszik el semmi és bármi bármikor visszakereshetô! A lényeg, hogy milliónyi dolgot buzerálhatok egy kezelôfelületen!

Hasznos linkek:
Netvibes blog: legfrissebb infók a NV házatájáról
Netvibes ökoszisztéma: ez a NV nyílt widget platformja. Innen lehet letölteni widgeteket, komplett tabokat, böngészhetsz Univerzumok közt, ez a hasznos cuccok tárháza.

Ha valaki úgy gondolja, hogy belecsap a lecsóba, annak szívesen küldök egy meghívót, csak dobjon egy mailt.
Peace!

kedd, március 04, 2008

Élet a webkettôn: DIGG

Az elôzô webkettes bejegyzésem hatására a hugom és egyik hû olvasóm valamint jóbarátomm, Zsu is létrehozott magának egy account-ot a del.icio.us-ön! Ezen felbuzdulva folytatom a sorozatot. Mai delikvensem a DIGG, ami sokban hasonlít a del.icio.us-re.

A DIGG alapítóját Kevin Rose-nak hívják, igazi webcelebnek számít (igen, ilyen is van)! Az alapgondolat itt is az volt, hogy a neten fellelhetô tartalmakat elmentsd és megoszd másokkal: képeket, videókat, podcastokat, cikkeket és blogbejegyzéseket. Eddig ugyanaz, mint a del.icio.us, azzal a kivétellel, hogy itt komplett weboldalakat nem lehet, illetve nem célszerû elmenteni. Amiben különbözik, az az, hogy a tartalmat ugyebár a felhasználók állítják össze, minden bepostolt tartalmat lehet kommentálni, ill. megvitatni a többiekkel. Ezeken a "fórumokon" ráadásul rengeteg, a témába vágó információhoz juthatunk, ami árnyalja a tartalom által közvetíteni kívánt képet!

Minden megosztott tartalmat elmenthetsz a saját DIGG-jeid közé, a "digg it!" gombra kattintva. Az olyan cikkeket, amelyek népszerûek és sokan DIGG-elték be, kikerülnek a fôoldalra, ahol több millió látogató láthatja ôket.

Természetesen itt is van lehetôséged arra, hogy a DIGG-et használó barátaidat felvedd a saját hálózatodba. A DIGG jelzi neked, ha valamelyik ismerôsöd az elmúlt 48 órában aktív volt és a bepostolt linkek számát is mutatja, így könnyebben nyomon követheted az általa érdekesnek ítélt tartalmakat. Ezen túl minden kategóriához tartozik RSS feed, ha netán speciális igényeid lennének.

Hogyan postolhatsz egy linket? Mivel rengeteg olyan információ van a neten, ami több helyen is elôfordul - kisebb-nagyobb változtatásokkal - egy link postolását nem hagyják a véletlenre. Elsôként meg kell adnot az URL-t, majd adnod kell neki egy címet. Ezt követi a tartalom rövid leírása max 350 karakterben, hogy a többi felhasználó is eldönthesse ez alapján, hogy érdees lehet-e számára a tartalom vagy sem (egy cím nem mindig elég). Ki kell választanod, hogy melyik kategóriába illik bele leginkább (50 kategória van jelenleg) és a végén be kell bizonyítanod, hogy ember vagy, azaz be kell gépelned egy CAPTCHA kódot. Kapsz egy elônézetet is, ha minden rendben van, akkor csak a "Submit story" gombra kell kattintanod és lôn egy új DIGG!

Innentôl kezdve lehet kommentálni a cikket, nyomon követheted, hogy ki mentette el az általad beküldött tartalmat, ki tette ki a blogjára, küldte el mailben stb.

2006. július 4-én regeltem a DIGG-re, azóta 57 cikket diggeltem, amibôl 22-t én küldtem be elsôként. Nem nagy számok, hiszen itt is vannak felhasználók, akik már 1000 post fölött járnak, de nálam nem a mennyiség számít és a DIGG-emet csak bizonyos dolgok gyûjtôhelyéül használom.

Basszus! Most vettem csak észre, hogy már egy ideje lehet testre szabni a fôoldalt, azaz én határozhatom meg, hogy milyen kategóriába tartozó cikkek jelenjenek meg elôttem! Amúgy tök szívesen böngészek az ide belinkelt cikkek között, mindig találok pár érdekes dolgot. Ajánlom mindenkinek! Itt végignézhetsz egy rövid, de informatív DIGG TOUR GUIDE-ot.

szombat, március 01, 2008

DJ Krush

Nem sok zenei élményemről írtam eddig, mert őszintén szólva kevés olyan zenei performansszal találkozom mostanság, amit érdemes lenne feljegyezni. Örömmel konstatálom, hogy a tegnap esti A38-as Krush buli megérdemli ezt a pár sort!

Kb 6 éve vártam erre a bulira. Ez a japán csávó nem sokszor jön ebbe a kis porfészekbe, de eddig egyszer sem sikerült megnéznem a produkcióját, most viszont úgy alakítottam a programjaimat, hogy et volt a prioritás és minden más utána. Másképp nem ment.

Másfél órás szettet kaptunk orrba-szájba és én kénytelen voltam a buli felét a 2. sorból végignézni, miután Mózes orvul otthagyott a tömegben. Na nem paráztam be, feltaláltam magam és elkezdtem fotókat készíteni a Kultblog számára. Elsősorban nekik, másodsorban pedig a saját szórakoztatásomra. A buli és koncertfotózás számomra még rengeteg ismeretlen dolgot rejt, de majd szeretnék vele egy picit komolyabban is foglalkozni.

Hol is tartottam? Ja igen, a buli, meg a 2. sor! Krush iszonyat pontos mixeket küldött, nem volt unalmas másodperc a szettjében, amit csak alátámaszt az a mérhetetlen elszántság, amely végig kiült az arcára mixelés közben! Komolyan gondolja amit csinál, de ez nekünk - halandó hallgatóságnak - csak jó! Profizmus a maximumon! Nemtom hogyan nyalhatnék még tovább, de asszem értitek mi a stájsz:)

Másfél óra mintha 5 perc lett volna, úgy elszállt, de egy komoly zenei élménnyel voltam gazdagabb. Írás közben épp az egyik videót nézem, amit készítettem (többet kellett volna kettőnél...)

Mihelyst levonult a színpadról, a tömeg is kb harmadára csökkent, ami sokkal könnyebbé tette a mozgást a tánctéren. Eztuán valamikor később Cadiknak kellett felvennie a törülközőt, aki kb 20 percnyi próbálkozás után ráérzett, hogy mit akar a tömeg: DUBSTEPET! Cadiktól aznap este megkaptam a 2. "nagyon komoly" zenei élményt. 25000-szer láttam/hallottam már Cadikot mixelni, de most először írom le valahol, hogy őt tartom az egyik legjobb magyar DJ-nek! Tűéles mixek, nagyon érzi, hogy mi kell a tömegnek, eddig egyszer sem csalódtam abban, amit a lemezjátszókkal csinált. Itt pedig csinált egy komoly DUBSTEP bulit!
Jelentem sikerült a legcsúnyábbik arcomat felmutatnom tegnap este, ami már nagyon kellett, valljuk be őszintén!

Íme néhány kép, mindenféle fotosop és a teljesség igénye nélkül, egyenesen a gyárból, másnap délután bepostolva (reggel):







Szóval én nem vagyok egy nagy zenemegmondó guru (azt rábízom a Kultblogra:), csak arra tudok támaszkodni, amit láttam/hallottam és ez KURVAJÓ volt!
A vizuálért meg külön RESPECT a Kiégő Izzóknak!

Update: videók a buliról.